Johnny Rončević, 26-godišnji osnivač najnovijeg kluba australskog nogometa u Hrvatskoj, dao nam je zanimljiv intervju. Nastavite čitati i saznajte zašto je osnovao Ploče Eagles i što misli po čemu se Hrvati i Australci razlikuju.

 – Kada si se doselio u Hrvatsku i zašto?

Doselio sam se na Badnjak 2014. zato što sam želio ono što želi svaki Hrvat koji je u Australiji- živjeti u Hrvatskoj. Pitajte bilo kojeg Hrvata koji živi tamo i reći će vam isto.

 – Kada si došao u Hrvatsku jesi li bio iznenađen nivoom na kojem je australski nogomet ovdje?

Bio sam na ragbi treningu u pločama i vidio sam jednog od svojih suigrača kako nosi dres Gold Coast Giantsa. Na taj način sam saznao da postoji footy liga u Hrvatskoj kojoj sam se istog trena odlučio pridružiti.

 – Zašto si odlučio osnovati klub?

Australski nogomet je poprilično uzbudljiv sport, a pošto sam Australac u Hrvatskoj morao sam se uključiti u tu priču. Osnovati klub kao i dobiti pomoć je kompliciran proces u Pločama i još uvijek je izazov jer se ljudi ovdje boje nepoznatog.

 – Ti si fan Dockersa. Kako to da si onda odlučio osnovati Eagles klub s obzirom na to da su veliki protivnici u tvome rodnom gradu?

Kao što je Nat Fyle rekao nakon što je osvojio nagradu za najboljeg igrača Australske nogometne igre, Brownlowovu medalju: „Živjet ću i umrijeti za Dockerse.“ Ipak, pričao je i o održavanju australskog nogometa u Zapadnoj Australiji snažnim. Kada sam upoznao Josipa Kravara mogao sam birati između Eaglesa ili Port Adelaidea jer je Docker bio zauzet. Pošto sam iz Zapadne Australije ostao sam vjeran državi iz koje potječem i odabrao sam Eaglese, no ukoliko Zagreb Cvjetno Dockers želi razmjenu pristao bih vrlo rado. Moja jutarnja kava je Dockersovoj šalici i uvijek će biti.

 – Koliko članova ima tvoj klub?

Ne mogu još reći konačan broj, ali sam i dalje optimističan da ćemo imati snažnu ekipu za naše navijače.

 – Što očekuješ od australskog nogometa u Hrvatskoj?

Vjerujem da neće biti lako, ali volio bih  potaknuti talentirane dečke da se bave sportom koji će pozitivno utjecati na njih i naravno naučiti druge timove kako da piju!

 – Koje su glavne razlike između Hrvatske i Australije s nogometne i kulturološke perspektive?

S nogometne perspektive glavna razlika je u velikom finalu AFI-ja. Volio bih da se i u Hrvatskoj dogodi taj trenutak, da cijela zemlja stane na nekoliko sati, kao primjerice kada je Hrvatska igrala protiv Francuske 1998.

Kulturološki gledano, Hrvati su više opušteni. U Hrvatskoj se radi da bi se živjelo dok Australci žive za rad. Hrvati možda manje imaju, ali to što imaju više cijene i zbog toga su sretniji, također nisu previše pod stresom.

 – Koji su dalje tvoji planovi za život u Hrvatskoj?

Vezano za footy bio bih zadovoljan s Premiershipom unutar sljedećih 3-5 godina. Želio bih više putovati Europom i uživati u onome što život nudi na ovoj strani svijeta.

Comments

0