Mnogi danas poistovjećuju australski nogomet s ragbijem i američkim nogometom. Iako sličnosti ima, razlika je više.  Nastavite čitati i saznajte ključne razlike između ovih sportova.

Pojam ragbi (eng.rugby) obuhvaća  sve sportove nogometne vrste dakle između ostalog i australski i američki nogomet,  ali se danas pod tim terminom misli samo na rugby union i rugby league. Razvio se u školi Rugby u Engleskoj. Za američki nogomet se sigurno zna da se razvio iz ragbija u SAD-u krajem 19. stoljeća, a porijeklo australskog nogometa  još uvijek je predmet rasprava. Jedna teorija kaže da se također razvio iz ragbija, a neki smatraju da je postojao i prije ragbija. Pouzdano se zna da je prva utakmica australskog nogometa odigrana 1858. u Melbourneu odakle su i najpoznatiji klubovi. Prva službena pravila napisana su godinu poslije. U početku se igrao samo u saveznoj državi Viktoriji, a kasnije se proširio po čitavoj Australiji kada je i formirana AFL.  U Europi je prvi klub osnovan u Engleskoj 1920.

Prva profesionalna utakmica američkog nogometa odigrana je nešto kasnije nego australska, 1895. ali je popularnost stekao tek sredinom 20.st dok je rugby union postao profesionalni sport tek nakon 1995. i to u desetak država.

Što se tiče razlika njih je mnogo, počevši od dimenzija terena, lopte, broja igrača pa do pravila. Australski nogomet se igra na ovalnom igralištu koje mora biti dugo između 135 i 185 metara,  a široko između 110 i 150 metara. Igra se s 18 igrača i moguće je tri puta izvršiti zamjenu. Igralište rugby uniona može biti dugo najviše 100 metara pri čemu su uračunata i područja iza gola i ne smije biti šire od 70m. Svaka momčad se sastoji od 15 igrača i imaju pravo na sedam zamjena. Američki nogomet se igra s najmanje igrača, svega 11, ali imaju pravo na neograničen broj zamjena. Teren je maksimalne dužine 110, a  širine 49 metara.

Vrijeme trajanja utakmice se također razlikuje, ali je dosta slično. Kod australskog nogometa, igra je podjeljena na 4 perioda u trajanju po 20 minuta bez nadoknade, a u američkom po 15 minuta. Rugby union utakmica traje ukupno 80 minuta, s dva poluvremena od 40 minuta uz moguće dodatno vrijeme sudačke nadoknade. Lopte kojima se igraju navedeni sportovi su jajastog oblika, ali se ipak razlikuju.

Pravila australskog nogometa su sljedeća. Dodavati se može i rukama i nogama, ali nakon svakih 15m moraju potvrditi loptu udaranjem u tlo. Pogodak u gol može donijeti 6 bodova kada igrač udari loptu nogom ili 1 bod kada obrambeni igrač prenese loptu preko gol linije. Nakon postignutog pogotka, lopta se vraća na centar i podbacuje. Igrači mogu biti isključeni i to privremeno (žuti karton) i za cijelu utakmicu (crveni karton). U tom slučaju, taj igrač ne može biti zamijenjen. Karakteristično za ovaj sport je to što igrači ne nose nikakvu zaštitnu opremu za razliku od američkog nogometa.

Bodovi kod rugby uniona se postižu polaganjem lopte u prostor iza protivničkih vrata. Igrači se natječu za posjed lopte nakon obaranja, dakle dok je lopta na terenu od strane oborenog igrača koji je mora ispustiti ukoliko je oboren (ruck) ili mogu formirati skup igrača u posjedu lopte (maul). Dozvoljena je zaštitna oprema, ali je puno skromnija nego kod američkog nogometa. Obuhvaća štitnika za zube i zaštitnu opremu za  zaštitu glave, ramena i ključne kosti.

Američki nogomet je najgrublji od navedenih sportova. Cilj je kao i kod prethodnih postići pogodak . Momčad ima pravo na 4 pokušaja napada i ako ne prođu 10 jardi (1 jard=91.44cm) gube pravo posjeda lopte. Cilj druge momčadi je zaustaviti napad i kada se postigne pogodak ili se izgubi pravo posjeda lopte uloge se mijenjaju. Ovaj sport je kritiziran zbog svoje grubosti pa je u nekim američkim školama zabranjeno igrati fool contact football. Igrači moraju nositi kompletnu zaštitnu opremu koja uključuje kacigu, štitnike za ramena, prsa, koljena i druge dijelove tijela.

Svi se razlikujemo pa tako ni navedeni sportovi nisu za svakoga. Australski nogomet i rugby union su svakako dinamičniji od američkog nogometa za kojeg je potrebno biti snažan i visok za razliku od australskog kojeg mogu igrati igrači svih građa i visina. Također australski nogomet nije grub sport što dokazuje to što igrači ne nose zaštitnu opremu.

Ukoliko ste  zainteresirani za australski nogomet, pridružite se nekim od naših klubova i uvjerite se i sami zašto je ovaj sport sve popularniji iz godine u godinu.

Comments

0